Λήψη μέτρων για τη στήριξη των βαμβακοκαλλιεργητών

Λήψη μέτρων για τη στήριξη των βαμβακοκαλλιεργητών

Αρ. Πρωτ. 4071/13.10.2004

Προς:
- κο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Η φετινή καλλιεργητική περίοδος φέρει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τις προηγούμενες. Η χρονιά για το βαμβάκι αποδεικνύεται ιδιαίτερα καλή σε ό,τι αφορά τη στρεμματική απόδοση. Υπολογίζεται ότι η αυξημένη απόδοση κατά στρέμμα είναι 20% πλέον του μέσου όρου για φέτος, σε όλη την έκταση της χώρας μας.

Σημερινή τιμή του βαμβακιού για την ελληνική αγορά έχει προσδιοριστεί στις 230 δραχμές (ανοικτή τιμή έως τα μέσα Νοεμβρίου), τιμή που κρίνεται αρκετά χαμηλή.
Επιπλέον, με δεδομένη την παγκόσμια υπερπροσφορά για το βαμβάκι εκτιμάται ως πολύ πιθανό να μην αυξηθεί κατά πολύ η τιμή του, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους παραγωγούς.
Τέλος, λόγω της μη ελεγχόμενης υπερπαραγωγής είναι πιθανό η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβάλλοντας ποινές να περικόψει μέρος της ήδη παρακρατηθείσης συνυπευθυνότητας - αν όχι και όλο το ποσό.
Όλα τα παραπάνω έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, αν συνυπολογίσουμε τους τραγικούς χειρισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων στην αγροτική οικονομία.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Αν προτίθεται με συγκεκριμένα μέτρα να συμβάλλει στην στήριξη των βαμβακοκαλλιεργητών και ειδικότερα αν μπορεί με κάποιο τρόπο να στηρίξει την σημερινή τιμή του προϊόντος και παράλληλα να αποφύγουμε την τυχόν επιβολή ποινής (παρακράτηση της συνυπευθυνότητας) από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Απάντηση Υπουργείου


Οι ερωτώντες βουλευτές:

Καράογλου Θεόδωρος
Γιαννάκης Μιχαήλ
Δερμετζόπουλος Αλέξανδρος
Τσιάρας Κωνσταντίνος